Optimalizace metody SPE pro následné stanovení diklofenaku a naproxenu ve vzorcích odpadních vod - Trousil, Vojtěch; Blažková, Zuzana; Slehová, Eva; Palarčík, Jiří; Machalický, Oldřich; Cakl, Jiří (Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r.o., 2016)
Tato práce se zabývá optimalizací metody Solid phase extraction (SPE) na vzorcích naproxenu a diklofenaku pro běžnou HPLC analýzu. Tato nesteroidní antirevmatika patří mezi často užívané léky. Jejich koncentrace ve vodných vzorcích životního prostředí se pohybuje v řádech ng - μg/l. Jako sorbent byl použit OASIS HLB (Waters). Jako eluční činidlo byl použit methanol, acetonitril a směs těchto rozpouštědel v různých poměrech. Stejně tak i po zakoncentrování byly roztoky rekonstituovány těmito rozpouštědly. Vzorky byly stanovovány pomocí UV-Vis spektrofotometrie (spektrofotometr DR6000, Hach) a vysokoúčinné kapalinové chromatografie (Watrex).
Optimalization of the Solid phase extraction method for subsequent diclofenac and naproxen analysis in waste waters
Keywords: Léčiva; Solid phase extraction; naproxen; diklofenak; drugs; solid phase extraction; naproxen; diclofenac