Modelování parkovacích systémů - Vymětal, Daniel (Univerzita Pardubice, 2024)
V první části této disertační práce autor provedl vyhodnocení vývoje současné situace z pohledu stupně motorizace vozidel a vývoje autonomních vozidel. Dále se v rámci práce zaměřil na současný stav v praxi a to především u dvou měst – Praha a Brno. Následně autor v práci provedl analýzu současného stavu vědeckého poznání a na základě získaných dat vypracoval SWOT analýzu a analýzu silového pole. V další části autor stanovil nulovou hypotézu a cíl této disertační práce. Poté je proveden popis systému rozhodovacího procesu uživatele, zdali odstaví své vozidlo v centru města nebo na záchytném parkovišti, dále je provedena identifikace prvků a vazeb mezi nimi. Následně je proveden popis rozhodovacího systému městské dopravní autority a jsou identifikovány body interakce. V samotné návrhové fázi je sestavena metodika pro určení atraktivity jednotlivých záchytných parkovišť, a to za pomocí modifikované Stackelbergovy hry. Ta je následně aplikována na devět různých scénářů ve třech městech – Praze, Brně a Ostravě.
Modelling of parking systems
Keywords: doprava; záchytné parkoviště; P+R; Stackelbergova hra; Teorie her; transport; parking; P+R; Stackelberg game; Game theory