Mléko ve výživě a jeho vliv na lidské zdraví - Špačková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2011)
Životní prostředí a životní styl ovlivňují zdravotní stav obyvatelstva až z 60 %, z toho 40 % patří výživě. Tato práce je specificky zaměřena na vliv mléka na zdraví populace. Jsou zde uvedeny obecné informace týkající se nejen složení a struktury kravského, kozího a lidského mléka a jeho technologických úprav, ale zejména informace o možných patogenních mikroorganismech vyskytujících se v mléce, které mohou být původci různých onemocnění a také informace o alergických reakcích a intolerancích při konzumaci mléka.
Milk in nutrition and his influence on human health
Keywords: kravské mléko; mateřské mléko; kozí mléko; alergie; intolerance; cow milk; human milk; goat milk; allergy; intolerance