Zabezpečení firmy pomocí biometrických systémů - Kulhánek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se věnuje návrhu zabezpečení firemního prostředí prostřednictvím biometrických technologií. Cílem je vytvořit funkční a bezpečné řešení přístupu do vybraných prostor společnosti KulhFik s.r.o., které bude odpovídat jejím provozním potřebám a zároveň splňovat platné legislativní požadavky. Práce obsahuje přehled nejčastěji používaných biometrických systémů, jejich výhod, nevýhod a technologických možností, dále pak popis právních a etických aspektů využívání biometrických údajů. Následně je navržen konkrétní systém zabezpečení pro vybrané oblasti firmy, přičemž jednotlivé technologie byly porovnány na základě vícekriteriálního hodnocení. Závěrečná část se zabývá ekonomickým vyhodnocením návrhu a porovnáním s alternativní variantou. Výstupem je doporučené řešení, které může sloužit jako model pro obdobné implementace v malých a středně velkých firmách.
Proposal for Company Security Using Biometric Systems
Keywords: biometrie; zabezpečení; přístupové systémy; identifikace; otisky prstů; rozpoznání obličeje; GDPR; firemní bezpečnost; biometrics; security; access systems; identification; fingerprint recognition; facial recognition; GDPR; corporate security