Historie Věznice Mírov v kontextu vězeňského systému ČR - Beneš, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá historií Věznice Mírov po roce 1989 a vězeňstvím v České republice. Popisuje rozvoj a charakteristiku českého vězeňství, práva a povinnosti odsouzených a také výhled do budoucnosti. Popisuje historii Mírova od událostí roku 1989 až po současnost, aktivity odsouzených a průběh trestu odnětí svobody.
The history of the Prison Mírov in the context of the prison system of the Czech Republic
Keywords: the prison Mírov; history; prison services in CR; punishments; věznice Mírov; historie; vězeňství v ČR; tresty