Antimonem modifikované uhlíkové pastové elektrody a jejich možnosti ke stanovení polynitrovaných aromátů - Dellingerová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Pro stanovení TNT bylo testováno využití ex-situ vyloučeného antimonového filmu, připraveného na uhlíkových substrátech, na standardní uhlíkové pastě (SbF-CPE) a na pastě ze skelného uhlíku (SbF-GCPE), metodou adsorptivní stripping voltametrie (AdSV), v katodickém módu. Oba typy elektrod poskytly odezvu ve třech, po sobě jdoucích stripping signálech P1, P2, P3, jejichž velikost odpovídala koncentraci TNT. Po optimalizaci pracovních podmínek byla měření prováděna v Britton-Robinsonově pufru (pH 9), za potenciálu akumulace -0,3 V vs. ref., přičemž doba akumulace byla volena podle aktuální analyzované koncentrace TNT. Kalibrace poskytla lineární odezvu (R2(P1) = 0,9990) v koncentračním rozmezí 0,2-1,2 ppm TNT, a to za depozice po dobu 180 s. Meze detekce (kritérium "3 sigma") byly stanoveny takto: pro P1: 85 g.L-1, P2: 43 g.L-1 a P3: 121 g.L-1. S elektrodou typu SbF-GCPE, jež z optimalizačních měření vyšla nejlépe, pak byla provedena série analýz s reálnými vzorky půdy z testovací střelnice se stopami látek typu polynitrovaných aromátů a TNT.
Possibilities and Limitations of Antimony-Modified Carbon Paste Electrodes for the Determination of Polynitrated Aromatic Compounds
Keywords: antimonový film; bismutový film; uhlíková pasta ze skelného uhlíku; elektrodový substrát; stripping voltametrie; trinitrotoluen (TNT); polynitrované aromáty; antimony film; bismuth film; glassy carbon paste; electrode substrate; stripping voltammetry; trinitrotoluene (TNT); polynitroaromatic compounds