Sochařská výzdoba Wiesnerovy vily a její zahrady v Chrudimi - Šmahel, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce odhaluje dochované fragmenty písemných i fotografických záznamů sochařské výzdoby Wiesnerovy vily a její zahrady v Chrudimi, zejména barokních bran. Historii města Chrudimi a městskou čtvrť Janské podměstí přibliţuje v souvislostech, představuje Vám majitele dvora č. p. 55, zaměřuje se na tvorbu dílny Ignáce Rohrbacha, který je pravděpodobně autorem sochařské výzdoby, přestavbu Kuchynkovského dvora na Wiesnerovu vilu - projekt Františka Schmoranze ml. Neopomene na Františka Wiesnera a některé úřední dokumenty z období 20. století. Těţiště této práce tkví v zmapování současného stavu kamenné sochařské výzdoby a jednotlivých historických etap dotčené lokality aţ po Schmoranzovu realizaci Wiesnerovy vily, prověřuje hypotézy o autorství Ignáce Rohrbacha a ikonografickou interpretaci, pátrá po dílech vytrţených z kontextu s daným místem.
Sculptural decorations from the Wiesner's villa and their garden in Chrudim
Keywords: baroko; sochařství; kámen; Rohrbach; Wiesner; Chrudim; baroque; sculpture; stone; Rohrbacher