DNA a dlouhověkost - Větvička, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce představuje souhrn jaderných a buněčných mechanismů, které doprovází fyziologický proces stárnutí člověka. Důraz je kladen na podrobnější zpracování těch mechanismů, které se odehrávají v buněčném jádře a týkají se DNA - zkracování telomer, nestabilita genomu a epigenetické modifikace. Dále je představena řada genů a proteinů z řad enzymů a transkripčních faktorů, které ovlivňují dobu dožití, samotný proces stárnutí a případnou dlouhověkost člověka. Závěr práce je věnován enviromentálním faktorům, které ovlivňují proces stárnutí přes genom, epigenom, celou buňku a fyziologické procesy organismu.
DNA and the Longevity
Keywords: dlouhověkost; stárnutí; epigenom; gen FOXO3; gen APOE; protein p53; sirtuiny; enzym mTOR; Yamanakovy faktory; hormeze; enviromentální faktory; longevity; aging; epigenome; FOXO3 gene; APOE gene; p53 protein; sirtuins; mTOR enzyme; Yamanaka factors; hormesis; enviromental factors