Biochemické aspekty konzumace čokolády - Řihošková, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá látkami obsaženými v čokoládě a zejména jejich pozitivními a negativními účinky na lidské zdraví. V úvodní části jsou uvedeny látky bez pozitivního vlivu na lidský organismus, další část je věnována látkám s pozitivním vlivem na organismus, zejména pak na látky patřící do skupiny flavonoidů, které vykazují antioxidační vlastnosti, a tím jsou důležitými faktory v ochraně zdraví a zvláště kardiovaskulárního systému. V práci jsou rozebrány jednotlivé látky s ohledem na jejich strukturu a biochemii. Poslední část práce je věnována metodám stanovení vybraných látek, zejména flavonoidů.
Biochemical aspects of chocolates' consummation
Keywords: čokoláda; flavonoidy; stanovení fenolických látek; Chocholate; flavonoids; determination of phenolic compounds