Úrokový diferenciál nominálních zápůjčních a depozitních úrokových sazeb jako indikátor integrace úvěrových trhů v Evropské unii - Černohorský Jan (Mendelova univerzita v Brně, 2014)
Cílem článku je posoudit míru integrace úvěrových trhů ve vybraných zemích Evropské unie na základě jednofaktorové analýzy rozptylu úrokových diferenciálů nominálních zápůjčních a depozitních úrokových sazeb. Tyto ukazatele jsme zvolili jako možné indikátory integrace úvěrových trhů, protože právě snižování diferenciálů úrokových sazeb patří dle standardních ekonomických poznatků k základním předpokladům vyšší míry integrace úvěrových trhů. V článku vycházíme z dat Mezinárodního měnového fondu. Úrokové diferenciály počítáme jako rozdíl úrokových měr v dané zemi vůči průměru příslušné úrokové míry v Evropské měnové unii. Na základě provedených výpočtů docházíme k závěru, že vývoj úrokového diferenciálu nominálních zápůjčních sazeb indikuje nižší míru integrace a vývoj úrokového diferenciálu nominálních depozitních sazeb neindikuje žádnou změnu v integraci úvěrových trhů.
The Interest Rate Differential of Nominal Lending Interest Rates and Deposit Interest Rates as an Indicator of the Integration of Credit Markets in the European Union
Keywords: Integrace úvěrových trhů; úroková diferenciál; zápůjční úroková sazba; depozitní úroková sazba; Integration of credit markets; interest rate differential; lending interest rate; deposit interest rate