Historie a současnost pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel v ČR - Barvová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je zaměřena na problematiku pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Zabývá se historii a postupným vývojem tohoto pojistného produktu. Je analyzován vývoj cen pojištění odpovědnosti od roku 2011 do současnosti, u vybraných pojistitelů a to sice u ČSOB pojišťovny, Wüstentrot pojišťovny a České pojišťovny. Především je zpracována analýza současných nabídek u pěti vybraných pojistitelů Kooperativa pojišťovna, Česká pojišťovna, ČSOB pojišťovna, Allianz pojišťovna a Wüstentrot pojišťovna. Dále jsou v práci vyhodnoceny výsledky provedeného dotazníkového šetření, zaměřeného na přístup respondentů k pojištění odpovědnosti.
History and present of the MTPL insurance in the Czech Republic
Keywords: Pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel; povinné ručení; pojištění; pojistné; pojistitel; bonus; malus; zákonné pojištění; Third party car insurance cover; compulsory insurance; insurance; insurance coverage; insurer