Česká ekonomika 20 let od vstupu do EU - Darius, Jan (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit výkonnost České ekonomiky v časovém horizontu 20 let od vstupu do EU. V bakalářské práci je analyzován HDP, trh práce a nezaměstnanost, cenová stabilita, stav veřejných financí, vývoj měnového kurzu a platební bilance. HDP je analyzován pomocí meziroční procentuální změny, nezaměstnanost pomocí obecné míry nezaměstnanosti, inflace pomocí míry inflace, veřejné finance pomocí salda státního rozpočtu. Dále je sledovány vývoj měnového kurzu CZK/EUR a platební bilance, kde je pozornost věnována především vývoje salda běžného účtu vůči HDP v procentech. K analýzám jsou využita a zpracována dostupná statistická data Českého statistického úřadu a České národní banky. V závěru práce je provedeno zhodnocení vývoje makroekonomických ukazatelů během členství v EU.
Czech economy 20 years since joining the EU
Keywords: ekonomická výkonnost; HDP; trh práce; nezaměstnanost; cenová stabilita; inflace; veřejné finance; státní rozpočet; měnový kurz; platební bilance; economic eficciency; GDP; labour market; unemployment; price stability; inflation; public finances; state budget; exchange rate; balance of payments