Syntéza biologicky aktivních chirálních diamidů na bázi 1-(6-fluorbenzthiazol-2-yl)ethanaminu - Svobodová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2018)
Tématem diplomové práce je syntéza biologicky aktivních chirálních diamidů na bázi 1-(6-fluorbenzthiazol-2-yl)ethanaminu. Byla provedena literární rešerše s cílem nalézt vhodné postupy přípravy chirálních diamidů obsahující benzthiazolový blok a kyselinu 4-aminobenzoovou. Na základě této rešerše bylo v experimentální části vybranou modifikovanou metodou připraveno dvanáct nových sloučenin. Připravené diamidy byly charakterizovány bodem tání a NMR spektrometrií. Agarovou mikrodiluční metodou u nich bylastanovena minimální inhibiční koncentrace pro bakterieStaphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli a Enterococcus faecalis.
Synthesis of biological active diamides based on 1-(6-fluorobenzothiazole-2-yl)ethanamine
Keywords: alanin; benzthiazol; diamid; fosgen; benzoylchlorid; para-aminobenzoová kyselina; alanine; benzothiazole; diamide; phosgene; benzoyl chloride; para-aminobenzooic acid