Syntéza a reaktivita intramolekulárně koordinovaných distannynů - Bouška, Marek (Univerzita Pardubice, 2014)
Disertacní práce je zamerena na studium prípravy, struktury a reaktivity intramolekulárne stabilizovaných diorganodistannynu. Jde o formální analoga acetylenu, kde se v pozicích uhlíku nacházejí atomy cínu a kde jsou atomy vodíku nahrazeny specifickými ligandy, které jsou schopné stabilizovat atomy cínu v nízkém mocenství. Teoretická cást této práce je tedy shrnutím doposud dosažených výsledku v oblasti výzkumualkynových analogu težších prvku 14. skupiny. Z literární rešerše vyplývá, že chemie alkynových analogu težších prvku 14. skupiny je novou skupinou organokovové chemie, která je v posledních letech díky svým zajímavým chemickým vlastnostem velmi studovanou skupinou látek. Praktická cást této disertacní práce je predevším zamerena na studium reaktivity intramolekulárne koordinovaného diorganodistannynu s oxidacními cinidly. Mezi tato cinidla patrily zejména elementární chalkogeny a diorganodichalkogenidy. Druhá cást této disertacní práce se zabývá reakcemi intramolekulárne koordinovaného diorganodistannynu s nenasycenými systémy. Další cást této práce je venována príprave stéricky nárocných N,C,N-chelátujících ligandu, které spojují využití kinetické a termodynamické stabilizace nízkovalentních atomu cínu a následne príprave intramolekulárne koordinovaných diorganodistannynu, obsahujících tyto ligandy. Poslední cást této práce je zamerena na prípravu nových N,N,N- a N,N,O-chelátujících ligandu, jako potenciálních neutrálních 6-ti elektronových donoru vhodných pro stabilizaci nízkovalentních sloucenin germania a cínu. V této cásti jsou srovnány neutrálních chelátující ligandy s monoanionickými N,C,N-chelátujícími ligandy. V této disertacní práci jsou dále uvedeny všechny další experimentální pokusy, které vedly k úspešné izolaci nových v literature nepopsaných sloucenin. Celkem jich bylo pripraveno a identifikováno 38. Slouceniny studované v této práci byly charakterizovány zejména pomocí multinukleární NMR spektroskopie v roztoku a ve vetšine prípadu pomocí rentgenové difrakcní analýzy monokrystalického materiálu v pevné fázi.
Synthesis and reactivity of intramolecularly coordinated diorganodistannynes
Keywords: cín; germanium; chelátující ligand; chalkogenidy; tin; germanium; chelating ligand; chalcogenides