Modernizace nápravové převodovky pro motorové vozy řady 854 - Pravdík, Kamil (Univerzita Pardubice, 2006)
Úkolem práce je provést kontrolní výpočet ozubení a ložisek nápravových převodovek NP 18 a NK 18 motorového vozu řady 854. Dále je požadováno navrhnout opatření ke zvýšení spolehlivosti a životnosti nápravových převodovek na základě provedeného výpočtu, stejně jako návrh mazacího systému včetně volby vhodnějšího typu maziva.
Modernization of the axle gear-bpx for the 854-class rail motor cars
Keywords: motorové vozy; nápravové převodovky; ozubená kola; ložiska; mazací oleje