Využití hydrotalcitů a směsných oxidů pro různé aplikace - Jasanský, Josef (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá syntézou a použitím hydrotalcitů (HT) a směsných oxidů (MO) včetně jejich charakterizace. V teoretické části je popsána struktura a využití HT i MO jako katalyzátorů, popřípadě jeho použití v iontoměničích. Jsou popsány možnosti syntézy HT a MO. Dále pak popis vybraných charakterizačních metod, např.: XRD, SEM, EDX, TPD. V rámci experimentální práce byly syntetizovány HT a MO kovů Li-Al a Mg-Al pomocí dvou metod (koprecipitační a pomocí emulze) a charakterizovány pomocí metod SEM, TPD a BET. Data z charakterizačních metod byla vyhodnocena a byla zjištěna struktura povrchu vzorků. Vzorky obsahující Mg a Al byli bazičtější, měli i větší povrch a vykazovali zhrudkovatění. Vzorky obsahující Li a Al měli vrstevnatou strukturu, v rovinách s tvarem šestiúhelníku.
Use of hydrotalcites and mixed oxides for various applications
Keywords: hydrotalcit; směsný oxid; struktura; syntéza; charakterizace; hydrotalcite; mixed oxide; structure; synthesis; characterization