Knihy Petra Šabacha a beletrie o normalizaci - Vrba, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je věnována analýze vybraných titulů Petra Šabacha, které určitým způsobem reflektují období let 1968-1989, tedy tzv. normalizace. Závěry jsou poté porovnávány s knihami Michala Viewegha, Věry Noskové, Lenky Procházkové a Jana Křesadla. Cílem je nalézt a popsat shodné a rozdílné prvky vůči Šabachově tvorbě věnující se období vlády totalitního režimu, které se objevují v tvorbě těchto autorů. Výsledky těchto srovnání se poté uvedou v závěru práce. Dílčím cílem je spisovatelovo představení a jeho zařazení do kontextu historické a současné české literatury. Část práce je také věnována nastínění společenské a politické situace v Československu za období počínající intervencí armád Varšavské smlouvy a končící pádem vládnoucího režimu v roce 1989.
Books by Petr Šabach and Czech dealing with Normalization
Keywords: normalizace; Šabach, Petr; komunismus v Československu; memoáry; porovnání; normalization; Šabach, Petr; communism in Czechoslovakia; mémoire; comparison