Kationtová polymerace epoxidů indukovaná UV LED - Vlčková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá kationtovou polymerací barev/laků indukovanou diodami emitujícími záření v UV oblasti (UV LED). Experimentální část je zaměřena na vytvrzování epoxidového pojiva Uvacure 1500 s třemi typy kationtových fotoiniciátorů (železoarénový iniciátor Irgacure 261, iodoniový iniciátor Irgacure 250 a sulfoniový iniciátor Irgacure 270). Pro dosažení vyššího stupně konverze byly dále použity senzibilizátory ITX, antracen a radikálový fotoiniciátor Irgacure 819. Jako referenční zdroj UV záření byla použita středotlaká rtuťová výbojka. Polymerace vzorků byla vyhodnocována prostřednictvím dosaženého stupně konverze pomocí infračervené spektroskopie.
Cationic polymerization of epoxides induced by UV-LED
Keywords: UV LED; kationtová polymerace; UV vytvrzování; epoxid; UV LED; cationic polymerization; UV curing; epoxide