Odbojová činnost a každodennost v 50.letech 20. století na Šumpersku - Kolář, Pavel (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce "Třetí odboj a každodennost v 50. letech 20. století na Šumpersku" přináší souhrn informací z období komunismu v 50. letech 20. století v Československu, včetně nových poznatků získaných při studiu archivních pramenů a poskytnutých rozhovorů provedených formou orální historie. V první části této práce se primárně zaměřuji na třetí odboj a analýzu archivních pra-menů. V druhé části se věnuji každodennosti společenského života. Cílem práce je analýza archivních materiálů týkajících se třetího protikomunistického odboje a každodennosti společnosti na Šumpersku v 50. letech 20. století a přinášení nových vědomostí z období komunistického režimu.
Resistance Activities and Everyday Life in the Šumperk Region in the 1950s
Keywords: třetí odboj; komunismus; každodennost; orální historie; 50. léta 20. století.