Restaurování pravé části sgrafita s výjevem "Hektorovo loučení" na zámku Litomyšl - Michalíková, Alexandra (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá restaurováním sgrafitové výzdoby státního zámku Litomyšl, konkrétně restaurovaného úseku s motivem "Hektorovo loučení". V části rozšířené kapitoly je pozornost věnována výzkumu na téma frotáže, frotáže pořízené ze zámku v Litomyšli, shrnutí a analýze použitých technik, určení lokalizace na fasádách zámku a identifikaci míst jejich současného uložení. Tato část kapitoly se rovněž zabývá zkouškami technik frotáže a jejich vyhodnocením. Zbývající část práce tvoří restaurátorská dokumentace, která zahrnuje restaurátorský, uměleckohistorický a přírodovědný průzkum úseku. Tato část se rovněž věnuje popisu samotného restaurátorského zásahu, včetně chronologického sledu jednotlivých pracovních fází provedených při obnově daného díla.
Restoration of the right part of the sgraffito with the scene "Hector's Farewell" at Litomyšl Castle
Keywords: restaurování; sgrafito; Litomyšl; Hektorovo loučení; renesance; frotáž; restoration; sgraffito; Litomyšl; Hector's Farewell; renaissance; frottage