Analýza významných biologicky aktivních látek v různých částech lichořeřišnice větší s využitím HPLC/MS/MS - Šalomounová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací a kvantifikací fenolických látek a glukotropaeolinu v různých částech lichořeřišnice větší pomocí HPLC/MS/MS. Nejprve byla provedena optimalizace chromatografické separace a hmotnostně spektrometrické detekce sledovaných látek. Optimalizovaná metoda byla poté použita pro analýzu methanolických extraktů připravených z různých částí rostliny. Dále byl sledován vliv sušení či mražení na obsah monitorovaných látek a vliv okyselení na účinnost extrakce. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita, celkové množství fenolických látek a anthokyaninů v extraktech pomocí spektrofotometrických technik.
Analysis of biologically active compounds in different parts of common nasturtium using HPLC/MS/MS
Keywords: lichořeřišnice; fenolické látky; glukosinoláty; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; antioxidační aktivita; nasturtium; phenolic compounds; glucosinolates; liquid chromatography; mass spectrometry; antioxidant activity