Mikroregion a jeho rozvoj-sociálně ekonomický profil regionu Pec pod Sněžkou - Eliášová, Klára (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na socioekonomickou situaci v regionu Pec pod Sněžkou. Popisuje přírodní podmínky, polohu regionu, historii vzniku města a podmínky pro další rozvoj regionu. Ukazuje konkrétní návrhy řešení realizovaných v minulých letech. Na základě současné socioekonomické situace v regionu se snaží vytipovat problémové oblasti ekonomického rozvoje a podle toho pak nalézt směr a oblasti dalšího rozvoje. To není jednoduché, neboť zde existuje několik faktorů limitujících další ekonomický rozvoj území. Jde např. o polohu regionu - region se celý nachází v Krkonošském národním parku. Jakákoli nová ekonomická aktivita musí být v souladu s principy ochrany přírody a krajiny. Na druhou stranu jde o území s neporušeným přírodním prostředím, které přímo nabízí další ekonomický rozvoj v oblasti cestovního ruchu. Práce uvádí některá navržená řešení, která by měla být realizována v blízké době a pokouší se je zhodnotit a nalézt další konkrétní řešení.
Region and its development-social and economical profile of Pec pod Sněžkou
Keywords: Pec pod Sněžkou; Regionální rozvoj; Krkonošský národní park; dopravní situace; Operační programy; Evropská Unie; Dotace; Regional development; National Park Krkonoše; Traffic; operating programs; European Union; grants