Ulcerózní kolitida - Dražkovičová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat onemocnění ulcerózní kolitida, které se projevuje zánětem tlustého střeva a konečníku. Toto onemocnění, spolu s Crohnovou chorobou, je kategorizováno jako nespecifický zánět střeva. Práce je rozdělena do samostatných kapitol, od základní anatomie střev až po různé léčebné postupy, které lze u tohoto onemocnění aplikovat. Práce také pojednává o nejnovějších metodách diagnostiky a terapie. Přímá příčina nespecifického zánětu ve střevech je stále předmětem diskusí, protože neexistují dostatečné důkazy, které by podpořily jakoukoli konkrétní teorii.
Ulcerative Colitis
Keywords: ulcerózní kolitida; ulcerative colitis; nespecifický střevní zánět; Crohnova choroba; zánět; tlusté střevo; non-specific intestinal inflammation; Crohn's disease; inflammation; colon