Anorganické pigmenty - Vahala, Vladan (Univerzita Pardubice, 1996)
Cílem práce byla syntéza vyššího lineárního fosforečnanu hlinitého s příměsí iontů Ce4+ nebo La3+ a cyklo-tetrafosforečnanu zinečnatého s příměsí iontů Ce4+, La3+ a Sr2+, které mají zlepšit antikorozní vlastnosti těchto pigmenů. Byla zjištěna struktura pigmentů, fyzikálně-chemické vlastnosti a porovnány jejich vlastnosti se standardními pigmenty.
Inorganic pigments
Keywords: kondenzované fosforečnany; antikorozní pigmenty; syntézy; příprava; hodnocení