The Physical model of transportation flow - Cenek, Petr (Univerzita Pardubice, 1998)
Článok ukazuje kinematickú teóriu dopravného prúdu založenú na modeli dynamiky pohybu dopravného prostriedku a na hypotézách správania vodiča. Odvodené výsledky ukazujú, že kinematický model podľa očakávaných hypotéz správania dáva výsledky súhlasné s experimentálne zistenými hodnotami a preto môže slúžiť ako prostreidok pre skúmanie chovania dopravného prúdu pre rôzne stupne zaťaženia dopravnej komunikácie.
Keywords: dopravní prostředky; dopravní proud; dynamika pohybu