Neprocesní prvky v sulfátové celulózce - Červenková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2014)
Neprocesní prvky mají negativní vliv na výrobu buničiny, a proto je kladen důraz na snižovaní jejich koncentrace dostupnými metodami. Náplní bakalářské práce je bilance neprocesních prvků v sulfátové celulózce, tj. vápníku, draslíku, manganu, hořčíku, chlóru a železa. Byla provedena kvantifikace jejich vstupů a výstupů z procesu včetně významných vnitřních proudů v celulózce MONDI Štětí a.s. a porovnána s údaji celulózek dostupných v literatuře.
Non-process elements in the kraft pulp mill
Keywords: sulfátová buničina; neprocesní prvky; vařák; odparka; regenerační kotel; kaustifikace; regenerační cyklus; vápenný cyklus; bilance; Kraft pulp; non-process elements; boiler; evaporator; recovery boiler; causticizing; recovery cycle; lime cycle; balance