Podnikatelské prostředí v krajích NUTS II Severovýchod - Strouhalová, Martina (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá popisem podnikatelského prostředí prostřednictvím PESTLE analýzy a vývojem ekonomiky v České republice. Dále se zaměřuje na region soudržnosti NUTS II Severovýchod a jeho jednotlivé kraje, kde je po jejich krátké charakteristice zmapován ekonomický vývoj vybraných makroekonomických ukazatelů za období 2000 - 2010 a je provedeno srovnání regionu NUTS II Severovýchod s ostatními regiony soudržnosti. Také se zaměřuje na vývoj podnikatelských subjektů v krajích regionu a na možnosti podpory rozvoje podnikatelského prostředí v krajích NUTS II Severovýchod prostřednictvím finančních prostředků z Evropské unie. Cílem práce je posoudit vývoj vybraných makroekonomických ukazatelů a vývoj podnikatelských subjektů v krajích NUTS II Severovýchod a zjistit, zda příliv finančních prostředků ze zahraničí přispěl k většímu rozvoji podnikatelského prostředí.
Entrepreneurial environment in regions NUTS II Northeast
Keywords: podnikatelské prostředí; PESTLE analýza; vývoj makroekonomických ukazatelů; NUTS II Severovýchod; entrepreneurial environment; PESTLE analysis; development macroeconomic indicators; NUTS II Northeast