"Nejvýznačnější a nejctihodnější pane, patrone nejshovívavější kníže" Pier Francesco Paoli: římský informátor a kuriální agent Františka kardinála z Ditrichštejna. Edice pramene z ditrichštejnské korespondence. - Plesinger, Martin (Univerzita Pardubice, 2022)
Předložená diplomová práce přináší analýzu a edici korespondence římského informátora a později kuriálního agenta Pier Francesca Paoliho se svým patronem Františkem kardinálem z Ditrichštejna, která probíhala kontinuálně mezi lety 1624-1632. Měla by dopomoci, díky doslovnému překladu do českého jazyka, zpřístupnit tento informačně bohatý pramen širšímu okruhu badatelů, kteří se zajímají o témata fungování agencií a diplomatických zastoupení mezi katolickými zeměmi a papežským dvorem v první polovině 17. století.
"The most important and venerable lord, patron the most forgiving prince" Pier Francesco Paoli: Roman informant and curial agent of Francis Cardinal of Dietrichstein. Edition of a writen source from Dietrichstein correspondence.
Keywords: agencie; diplomacie; František z Ditrichštejna; papežský dvůr; Paoli, Pier Francesco; agency; diplomacy; Francis of Dietrichstein; papal court; Paoli, Pier Francesco