Biopsychosociální aspekty u onkologicky nemocných pacientů se zavedeným žilním portem - Šafaříková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou venózních portů a jejich vlivem na biopsychosociální aspekty u onkologicky nemocných. V teoretické části jsou podrobně rozpracovány kapitoly týkající se venózního portu a biopsychosociálních aspektů. V empirické části jsou popisovány výsledky dotazníkového šetření u klientů s implantovaným venózním portem, kteří docházejí do chemoterapeutické ambulance a dále na onkologii v krajské nemocnici. Výsledky výzkumného šetření by měly poskytnout informace o tom, jaká úskalí a komplikace provázejí klienty se zavedeným venózním portem a upozornit na případné nedostatky v průběhu jeho využívání.
Biopsychosocial apects of oncology patients with established venous port
Keywords: venózní port; ošetřovatelská péče; biopsychosociální aspekty; spokojenost; onkologičtí pacienti; venous ports; nursing; biopsychosocial aspects; satisfaction; cancer patients