Analýza dat pro CRM v organizaci - Siegert, Michael (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zaměřuje na získání dalších informací o klientech z poskytnutého datového souboru tak, aby získané znalosti byly využitelné v rámci CRM uvnitř bankovní společnosti. Hlavním zaměřením bude segmentace klientů. Modely budou provedeny pomocí metodologie CRISP-DM, kde se bude postupovat po bodech této metodologie. Na konci práce budou napsána doporučení jak s výsledky pracovat v praxi.
Data analysis for CRM in a organization
Keywords: Data Mining; CRISP-DM; K-means; C5.0; Dekompozice ČŘ; Data Mining; CRISP-DM; K-means; C5.0; Decomposition of time series