Controlling v České poště, s.p. - Hronová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2008)
Aby vrcholové vedení mohlo efektivně rozhodovat o rozvoji firmy, musí mít k dispozici komplexní informace pro ekonomicko-strategické řízení. K tomu slouží informační systém s názvem controlling, který zahrnuje celou řadu činností, především tvorbu plánovaných ukazatelů, jejich porovnání s dosaženou skutečností a vyčíslení příslušných odchylek. Bakalářská práce je zaměřena na controlling ve státním podniku Česká pošta. Vzhledem k nejdůležitějšímu strategickému cíli managementu - přetransformovat Českou poštu z provozní společnosti na obchodní, zákaznicky orientovanou firmu - procházel státní podnik v posledních třech letech zásadními organizačními změnami. Cílem bakalářské práce je popsat úlohu controllingu v tomto období, porovnat a zhodnotit, jak se změny promítly do všech oblastí činnosti České pošty a zejména do práce regionálních oddělení controllingů.
Controlling in the Czech post, s.e.
Keywords: strategies; organizational structures; transformation; planning; Evaluation; controls; Controlling; Strategie; Management; organizační struktury; transformace; plánování; hodnocení; kontroly