Analýza biologicky aktivních látek v lichořeřišnici - Bartoš, Karel (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem této bakalářské práce je stanovení biologicky aktivních látek v lichořeřišnici pomocí moderních analytických technik. V teoretické části jsou shrnuty informace o lichořeřišnici a biologicky aktivních látkách v ní obsažených. Dále jsou zde informace o pozitivních účincích této rostliny na zdraví člověka. Dále jsou popsány analytické metody vhodné pro stanovení zdraví prospěšných látek v lichořeřišnici. Praktická část bakalářské práce je věnována stanovení celkového obsahu fenolických látek a antioxidační kapacity pomocí spektrofotometrických technik u vodně metanolických extraktů připravených z mražené rostliny a běžně dostupných kapek z lichořeřišnice.
Analysis of biological active compounds in nasturtium
Keywords: lichořeřišnice; DPPH; ABTS; antioxidační aktivita; antioxidanty; Folin-Ciocalteu metoda; nasturtium; DPPH; ABTS; antioxidant activity; antioxidants; totalphenoliccontents