Biologicky odbouratelné polymery na bázi polyethylenu a polypropylenu - Puková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na degradabilní polymery. Přesněji se zabývá polyolefiny, které obsahují složku, kyselinu polymléčnou, která urychluje rozklad polyolefinů na povětrnosti. Práce se zabývá zkoumáním směsí polyolefinů s kyselinou polymléčnou a jejich následné degradaci v určitých podmínkách simulujících rozpad směsi v životním prostředí. Hlavním předmětem práce bylo porovnání jednotlivých směsí o různých koncentracích kyseliny polymléčné. Kyselina polymléčná byla zpracována do směsí s polyethylenem a polypropylenem v koncentracích 2, 5 a 10%. Ze směsí byly vyrobeny fólie a destičky, které byly podrobeny umělému stárnutí. Následně byla míra vzniklé degradace měřena a posouzena standardními analýzami a zkouškami.
Biodegradable polymers based on polyethylene and polypropylene
Keywords: polyolefiny; kyselina polymléčná; stárnutí polymerů; biodegradace; polyolefin; polylactic acid; polymer aging; biodegradation