Role kaspáz v procesech buněčné smrti - Martínková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce je věnována popisu role kaspáz v procesech buněčné smrti. V první části práce jsou charakterizovány kaspázy, včetně jejich struktury a rozdělení. Dále je popsána jejich klasifikace, a také je vysvětlen mechanizmus jejich aktivace. Hlavní část práce pojednává o roli kaspáz v procesu programované buněčné smrti apoptózy a v procesu nekrotické buněčné smrti. V práci je také popsána úloha vybraných kaspáz ve fyziologických i patologických procesech, jakými mohou být zánět nebo hojení ran. Dále je uveden možný vliv inhibice kaspáz na fyziologické procesy v organizmu. Popsáno je i to, jakou úlohu hrají kaspázy u pyroptózy a u některých dalších typů buněčné smrti, včetně aktivace na kaspázách nezávislé buněčné smrti.
The Role of Caspases in Cell Death Prosesses
Keywords: kaspázy; programovaná buněčná smrt; nekróza; pyroptóza; autofagie; caspases; programmed cell death; necrosis; pyroptosis; autophagy