Vytvrdzovanie farieb a lakov pomocou UV LED technológie - Petráš, Jozef (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalárska  práca  sa  zaoberá  problematikou  vytvrdzovania  tlačových  farieb  pomocou  UV  LED  zdrojov.  V  práci  je  popísané  vytvrdzovanie  pomocou  UV  žiarenia,  mechanizmus  fotoiniciovanej  polymerizácie  a zloženie  UV  farieb.  V  nasledujúcej  kapitole  je  vysvetlený  princíp  a  konštrukcia  UV  LED  diódy,  klasickej  ortuťovej  výbojky  a  ich  porovnanie.  Práca  je  taktiež  zameraná  na  prehľad  výrobcov  UV  LED  diód.  V  predposlednej  časti  sú  popísané  niektoré  tlačové  stroje  využívajúce  UV  LED  diódy  na  vytvrdzovanie  farieb  a  lakov.
Drying of printing inks and varnishes by UV LED technology
Vytvrzování tiskových barev a laků UV LED technologií
Keywords: radikálová polymerizácia; UV; UV LED; farby; vytvrdzovanie; radical polymerization; UV; UV LED; inks; curing