Financování obcí a rozpočtové určení daní - Špelda, Marek (Univerzita Pardubice, 2009)
Systém komunálního financování se v České republice neustále vyvíjí. Za dobu její existence byl mnohokrát měněn, což bylo způsobeno institucionálními změnami ve veřejné správě. V současné době je však nutno tento systém navrhnout a konstruovat tak, aby nemusel být v dalších letech výrazně měněn. Za největší nedostatky součastného systému financování obcí lze považovat nedostatečné respektování individuálních charakteristik obcí při přidělování příjmů v rámci systému, nízkou motivaci malých obcí k podpoře podnikání a nerovnost obcí v příjmech na obyvatele. Od nového systému financování je rovněž požadováno posílení finanční autonomie obcí, spravedlivé financování výkonu přenesené státní správy a sblížení tempa růstu daňových příjmů rozpočtů obcí, krajů a státu. Identifikací potenciálu současných příjmů obcí, možností financování obcí z prostředků Evropské unie, komparací systémů financování obcí ve vybraných evropských zemích a zhodnocením variant možných budoucích změn systému financování obcí České republiky byl vytvořen návrh změny systému financování obcí. Podstatou návrhu je zahrnutí všech nejvýnosnějších celostátně vybíraných daní mezi daně sdílené.
Financing of municipalities and tax budget determination
Keywords: daňové určení; fiskální federalismus; obce; financování; taxable determination; fiscal federalism; municipalities; Financing