Integrace žadatelů o mezinárodní ochranu v České republice - Jelenová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá osobami, které v České republice žádají o udělení mezinárodní ochrany. Teoretická část se věnuje obecně pojmu migrace a integrace, dále pak azylu, jeho historickému vývoji a legislativním podmínkám uprchlictví u nás. Diplomová práce také mapuje zařízení v České republice, ve kterých mohou žadatelé hledat pomoc. Teoretická část je doplněna o terénní výzkum mezi žadateli v Pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí. V empirické části je popsán chod pobytového střediska, struktura žadatelů, jejich život ve středisku a pomoc střediska při začleňování se do české společnosti.
Integration of international protection seekers in the Czech Republic
Keywords: migrace; integrace; uprchlíci; azyl; migration; integration; refugee; asylum