Vliv antrachinonových aditiv na sulfátové várky - Kavanová, Petra (Univerzita Pardubice, 2006)
Byl vyšetřován vliv různých suspenzí antrachinonu na stupeň provaření a výtěžek buničiny připravené sulfátovou várkou. Testovány byly suspenze antrachinonu ve vodném prostředí s činidly Spolastan 4P a Slovapol N6820 v bílém louhu a v sulfitovém výluhu. Jako výchozí surovina byla použita směs borovicových a smrkových štěpek. Průběh várky byl popsán pomocí H-faktoru. Stanovené hodnoty výtěžků a stupňů provaření modifikovaných várek byly porovnány s danými hodnotami várek konvenčních.
Influence of anthraquinone additives upon sulphate batch cookings
Keywords: pilařské štěpky; antrachinon; sulfátová várka; výtěžek