Komplexné reštaurovanie prvotlače Pražská bible z roku 1488 - Hudoková, Soňa (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalárska práca sa zaoberá komplexným reštaurovaním iluminovanej inkunábuly v preväzbe s fragmentárne dochovanými drevenými doskami a kovaním. Jedná sa o prvú, v českom jazyku tlačenú bibliu. Pražská bible bola vydaná anonymným prevádzkovateľom tlačiarne v Starém Městě Pražském v roku 1488 na náklady štyroch pražských mešťanov. Reštaurovaný exemplár pochádza zo zbierok Ústřední knihovny Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brne. Jadrom práce je podrobná reštaurátorská dokumentácia doplnená o historické pozadie vzniku diela. V texte sú obsiahnuté základné identifikačné údaje o inkunábule, jej typografický a typologický popis. Nasledujúca kapitola sumarizuje informácie nadobudnuté prieskumom stavu diela a jeho poškodení, na ktorý nadväzuje stanovený zámer a popis postupu reštaurátorského zásahu. Práca obsahuje zoznam použitých materiálov a podmienky uloženia a vystavovania diela. Do dokumentácie sú zaradené výsledky chemicko-technologického prieskumu a mikrobiologických analýz. Na záver sú pripojené prílohy doplňujúce obsah práce vo forme schematických nákresov a fotografií znázorňujúcich stav objektu pred reštaurovaním, v jeho priebehu a po ňom.
A Complex Restoration Treatment of an Incunabula The Prague Bible from 1488
Keywords: inkunábula; Severin; Pražská bible; biblia; Tiskař Pražské bible; pražské tlačiarne; komplexné reštaurovanie; iniciály; farebná vrstva; trvalá fixácia; Klucel G; vyzina; drevený doplnok; incunabula; Prague Bible; Bible; Printer of the Prague Bible; Severin; Prague printers; complex restoration; colour layer; permanent fixation; isinglass; wooden complement