Ošetřovatelská péče o fyziologického novorozence z pohledu porodní asistentky - Hanusíková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2013)
Tématem teoreticko-výzkumné bakalářské práce je Ošetřovatelská péče o fyziologického novorozence z pohledu porodní asistentky. Teoretická část se zabývá péčí o fyziologického novorozence. Obsahem je především péče o hygienu, výživu, vyprazdňování, odběr screeningového vyšetření a nové postupy v resuscitaci. Ve výzkumné části je hlavním cílem zjistit jaká je kvalita ošetřovatelské péče o fyziologické novorozence a úroveň vzdělání porodních asistentek v péči o fyziologického novorozence. Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na porodní asistentky, které pracují na novorozeneckém oddělení a na studentky porodní asistence. Dotazníky byly částečně rozdány v nemocnici v Pardubickém kraji, část vyplnily studentky porodní asistence a část dotazníků byly rozdány mezi porodní asistentky, které znám osobně.
Nursing care of physiological newborn from the perspective of midwives
Keywords: fyziologičtí novorozenci; ošetřovatelská péče; výživa; resuscitace; metodika; physiological newborns; nursing care; nutrition; resuscitation; methodics