Historický vývoj rodiny - Šípová, Jana (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá studiem historického vývoje rodiny od pravěkých společností, období antiky, středověku, novověku až po současnost. V jednotlivých typech rodin je sledován vývoj vztahů členů rodiny a jejich postavení v rámci společnosti. Zvláštní pozornost je věnována problému moderní rodiny, zejména s ohledem na funkce rodiny v rámci společnosti. Část práce se též zabývá alternativními formami soužití a problémy týkajících se rodinných vztahů.
Historical development of the family
Keywords: Rodina; manželství; vztahy; historický vývoj