Daň z nemovitosti jako nástroj veřejné politiky - Ondraczková, Monika (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem souvislostí vyplývajících z implementace daně z nemovitostí. Teoretická východiska se opírají o odbornou literaturu, práce mimo jiné definuje základní pojmy v oblasti obecní samosprávy, managementu ve veřejné správě a daních. Práce je zaměřena na to, jak daň z nemovitých věcí vnímají občané a také jak daň z nemovitých věcí vnímá vedení obce. Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření mezi občany a pomocí rozhovoru se starostou vybrané obce. Na základě získaných dat bylo provedeno shrnutí, komparace výsledků a následná dílčí diskuze.
Land value tax as an instrument of public politics
Keywords: daně; daně z nemovitých věci; územní samospráva; obce; veřejný sektor; management ve veřejné správě; taxes; land value tax; self-government; municipalities; public sector; management in public administration