Vybrané nástroje pro měření a řízení finanční výkonnosti podniku - Petrová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce je věnovaná vybraným nástrojům pro měření a řízení finanční výkonnosti podniku. V úvodu je uvedena podstata finanční analýzy, která slouží jako nástroj posuzování finanční stability podniku, její uživatelé, důležité zdroje neboli vstupní data pro vypracování finanční analýzy, ale největší pozornost je zaměřena na jednotlivé metody finanční analýzy, které jsou děleny dle literatury do několika skupin. Další část práce je zaměřena na metodu poměrových ukazatelů, která umožňuje získat rychlý a nenákladný obraz o základních finančních charakteristikách firmy. Další část je věnována pyramidovému rozkladu ukazatelů rentability, a zákaznicky orientovanému modelu. V praktické části jsou metody finanční analýzy aplikována ve firmě Adélka a.s. v Pelhřimově. Dále je poukázáno na možnosti využití zákaznicky orientovaného modelu v pelhřimovské firmě Adélka a.s.
The choice instruments for measurement and running the financial efficienty of the company
Keywords: Finanční analýza; analýza poměrových ukazatelů; Du Pont rozklad; EVA; Financial analysis; analysis of performance ratio; Du Pont analysis; Economic Value Added