Využití teorie grafů pro plánování projektů - Kvapil, Martin (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku plánování projektů s využitím metod z teorie grafů. Za každým projektem stojí velké úsilí pro správu finančních, lidských a jiných zdrojů. Pro úspěšný projekt je kromě správy zdrojů důležité i kvalitní plánování. Správné rozdělení komplexního projektu na jednotlivé dílčí činnosti a celková časová analýza může projekt nejen zefektivnit, ale i rozhodnout zda je proveditelný. Hlavním cílem mé práce je popsat vybrané metody z teorie grafů, porovnat dostupný software pro plánování a vyvinout vlastní aplikaci, která je schopna metody aplikovat na libovolný projekt a pomoci tak projektovému manažerovi s efektivním plánováním. Úvodní část mé práce je věnována základním pojmům z teorie grafů, které jsou nezbytné pro pochopení struktury uchovávání projektu. Zvolenými metodami jsou metody síťové analýzy PERT (Program evaluation and review technique), MPM (Metra potential method) a CPM (Critical path method). Praktická část obsahuje srovnání dostupného softwaru pro plánování projektu a popis, ovládání a funkcionality aplikace.
Project management and scheduling with graph theory
Keywords: teorie grafů; plánování projektu; pert; cpm; mpm; theory of graphs; project scheduling; pert; cpm; mpm