Regenerace tkáně gastrointestinálního traktu - Skokanová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na proces regenerace epitelu gastrointestinálního traktu. V práci je popsána anatomická a buněčná stavba gastrointestinálního traktu, podrobněji se pak práce zabývá popisem procesu regenerace epitelů pomocí kmenových buněk, signalizace Notch a Wnt a transkripčních faktorů, které je ovlivňují, a to především TCF4. Dále jsou zmíněny i dysregulace regeneračních procesů vedoucí k patologickým stavům, včetně karcinomů. V závěru práce jsou popsány způsoby podpoření střevní regenerace.
Regeneration of gastrointestinal tissue
Keywords: gastrointestinální trakt; kmenové buňky; regenerace; Wnt signální dráha; Notch signalizace; transkripční faktor TCF4; kolorektální karcinom; gastrointestinal tract; stem cells; regeneration; Wnt signaling pathway; Notch signaling pathway; transcription factor TCF4; colorectal cancer