Lakotština v kontextu formování identity současných Lakotů - Valterová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce, která navazuje a rozšiřuje předchozí bakalářskou práci,se zabývá fenoménem revitalizace lakotského jazyka a jeho roli ve formování identity současných Lakotů se zaměřením na rezervaci Standing Rock v Severní Dakotě. Lakotština čelí vysokému úbytku rodilých mluvčích. Tato práce rozebírá současnou situaci lakotštiny, představuje hlavní revitalizační organizace a projekty a nabízí vysvětlení a faktory úpadku předávání jazyka v rámci komunit a rodin.
Lakota language and its role in construction of identity of the contemporary Lakota peoples
Keywords: Lakotové; jazyková revitalizace; jazykový posun; identita; lakotština; suverenita; ohrožené jazyky; Lakota; language revitalization; language shift; identity; Lakota language; suverenity; endangered language