Dusičnany bis(1-amidino-2-alkylisomočovina) a bis(1-alkylbiguanidin) měďnaté - Němec, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá syntézou a charakterizací komplexů dusičnan bis(1-amidino-2-alkylisomočovina) a bis(1-alkylbiguanidin) měďnatý. Tyto sloučeniny byly navrženy jako složky pyrosloží plynových generátorů bezpečnostních prvků automobilů. Tyto látky mají vhodnější vlastnosti než doposud používané slože na bázi nitrocelulózy. Připravované komplexy byly syntetizovány a analyzovány pomocí rentgenové strukturní analýzy, kapalinové chromatografie, UV/VIS spektroskopie a diferenční termické analýzy.
Copper bis(1-amidino-2-alkylisourea) and bis(1-alkylbiguanidine) Nitrates
Keywords: Měďnaté komplexy; alkylbiguanidiny; alkylisomočoviny; dikyandiamid; XRD; generování plynů; Copper complexes; Alkylbiguanidine; alkylisourea; dicyandiamide; XRD; gas generating