Regionální diferenciace sociálně-ekonomického rozvoje v regionech Evropské unie - Slavíček, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2016)
V předkládané disertační práci je pozornost zaměřena na regionální diferenciaci socioekonomického rozvoje v regionech NUTS 2 Evropské unie. V teoretické části práce je zpracována rešerše poznatků vztahujících se k problematice disertační práce, dále jsou definovány skupiny ukazatelů, na základě kterých je posuzována socio-ekonomická úroveň v jednotlivých regionech NUTS 2 Evropské unie, a představeny jednotlivé metody, které jsou dále aplikovány v rámci prováděné analýzy. Vlastní výzkum autora je v praktické části, ve shodě s cíli práce, hodnocení regionů s využitím metod vícekriteriálního hodnocení, a následně identifikaci podobnosti mezi regiony NUTS 2 s využitím shlukové analýzy.
Regional differentiation of socio-economic development in the European Union regions
Keywords: regionální diferenciace; regiony nuts 2; vícekriteriální hodnocení variant; shlukové analýzy; regional differentiation; nuts 2 regions; multi-criteria evaluation of alternatives; cluster analysis