Voltametrie na elektrodách se zlatým filmem - Matoušek, Milan (Univerzita Pardubice, 1996)
Byla studována možnost použití uhlíkových pastových elektrod v podobě zlaté filmové elektrody. Byla provedena optimalizace parametrů u navrhované stripping voltametrie pro stanovrní vybraných těžkých kovů, především rtuti, na uhlíkové pastové elektrodě s vyloučeným zlatým filmem. V základním elektrolytu byla odezva rtuti lineární v koncentračním rozmezí 1.0 až 50 mikrogramů/l s mezí detekce 0,1 mikrogramů/l. Byly rovněž studovány interference iontů, jež by mohly negativně ovlivnit stanovení. Metoda byla testována na vzorcích pitné vody.
Voltamery on gold film electrodes
Keywords: voltametrie; elektrody; zlaté elektrody; uhlíkové pastové elektrody; těžké kovy; rtuť; stanovení rtuti; Voda; pitná voda