Jaké názory mají studenti českotřebovského Gymnázia na partnerský život? - Melšová, Monika (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá problematikou mladých lidí a jejich názory na partnerský život. Cílem práce je zprostředkování nejen teoretických informací o sociální kategorii mladých lidí a o problematice partnerského soužití, ale i empiricky získaných dat v rámci provedeného výzkumu. První kapitoly jsou věnovány charakteristice kategorie mladých lidí, formám partnerského soužití, jakož i náležitostem, které daný typ soužití obnáší, a to převážně ze sociologického hlediska. Další kapitoly teoretické části shrnují nejdůležitější výzkumy věnované tématice postojů mladých lidí k partnerskému soužití. Praktická část začíná představením kvantitativního výzkumu "Jaký názor mají studenti českotřebovského Gymnázia na partnerský život?", následuje grafické znázornění informací získaných z dotazníku a poté jsou vyhodnoceny vytvořené hypotézy.
What opinion of Grammar school students in Česká Třebová on partner life?
Keywords: young people; partner life; marriage; mladí lidé; partnerský život; manželství